Posta ilen ürünler iadesi 7 gündür geçirmeyin yada süre uzatımı isteyin.
Diğer girdiler ise 15 gündür.
Getirdiğiniz ürün mevzuata göre yasaklı engelli yada şarta tabi ise niteliğinin beyanı gereklidir. Beyan etme konusu maalesef ki Türkiye de tam bir keşmekeş. Memurlar bildikleri halde bi bilmiyoruz gümrük müşaviri bulun onlar yapar diyorlar. Gümrük beyanında hata yapmak suç. Ama nasıl yapılacağını anlatan yok... Aslen zor değil ama neyi nereye yazmanız gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Buda ancak 1-2 kez yapılacak öğrenilir.
Genel olarak
Özet beyanınız (satın aldığınız ürün ile beraber güümrüğe gelen mal tarifi denilebilir)
Detaylı beyan+kalem+vergi+ek evraklar
Çıktı
(bu işlem sadece gümrüklerde ki özel bilgisayarlarda geçici yada uzun vadeli şifre alımı ile yapılır. Bu şifreyi gümrük görevlisine dilekçe vererek alabilirsiniz 2dk da veriliyor. (7 gün ortalam kullanım süresi oluyor geçici şifrelerin)
Ama canına yandığımın ülkesinde çıktı için özel bir kağıt almanız gerek aslen hiç bir özelliği yok sadece beyan formu sadece bir firma satıyor oda taa nerede.
Aldığınız ürünün faturası, kredi kartı ödeme bilgisizi (ekstre, paypal çıktısı vb..) , satıcı firma adı adresi telefonu hangi ülkede olduğu. hangi banka ile ödeme yaptı iseniz onun özel bir kodu var , ayrıca beyan edeceğiniz ürünün bir sınıf kodu var. Geri kalan bilgiler özet beyan dediğimiz belgede var onu mutlaka gümrük memurundan almanız gerek. Taşıma şekli ağırlık vs..
Banka kodları:
Kod:
http://www.gumrukticaret.gov.tr/assets/file/documents/uygulamalar/banka-1.xls
İstatistik Rejim Kodları (çok önemli)
Kod:
http://www.gumrukticaret.gov.tr/assets/file/documents/uygulamalar/istatrejim.xls
Gümrük Beyan Programı Kullanma Kılavuzu
Kod:
http://www.ihracat112.com/bilgekilavuz.pdf
2012 Tarife Cetveli
Kod:
http://www.gumrukticaret.gov.tr/icerik/747/1704/2012-tarife-cetveli.html
75€ dan 29 kilo gibi sınırlamaları biliyorsunuzdur.